Ce trebuie să scrii pe un colet ca să eviți problemele cu livrarea?

Posted by Eastlines Admin
Category:

 

Pentru a evita problemele cu livrarea și a trimite un colet în condiții excelente la destinație, alegerea firmei de curierat potrivite este doar primul pas. Datele esențiale pe care trebuie să le scrii pe un colet sunt cele care se regăsesc pe AWB. Când informațiile de identificare și livrare sunt corecte și ambalarea produselor se face în conformitate cu ghidul companiei de curierat, coletul va ajunge la destinație în siguranță și la timp.

Regulile generale pentru etichetarea coletelor

Respectarea regulilor generale pentru etichetarea coletelor determină o livrare fără probleme. Pentru a evita întârzierile și erorile, eticheta unui colet trebuie să conțină informații exacte și complete despre expeditor și destinatar. Cum fiecare țară sau companie de curierat are reguli specifice privind etichetarea coletelor, dimensiunile maxime admise, restricțiile de conținut sau cerințe speciale de securitate, va trebui să verifici informațiile disponibile de pe site și să te asiguri că le respecți.

Documentarea ta trebuie extinsă, în funcție de propriile nevoi de expediere, de numărul și volumul coletelor. Există firme specializate care oferă servicii de curierat care acoperă cele mai variate necesități, așa cum este cazul celor de la Eastlines

Informațiile esențiale ce nu trebuie să lipsească de pe un colet

Cu siguranță ai auzit de AWB sau Air Waybill, documentul de transport obligatoriu pentru preluarea și livrarea unui colet. Acest act este emis de firma de curierat care transportă coletul și include toate detaliile despre produsele expediate, inclusiv numărul de urmărire sau codul QR.

Cu alte cuvinte un astfel de act poate fi considerat o chitanță pentru expeditor, dar și pentru destinatar, fiind o dovadă a contractului de transport și un certificat de asigurare. 

Așadar, care sunt informațiile esențiale care trebuie să se regăsească pe AWB?

  • Numele expeditorului și al destinatarului, fără abrevieri;
  • Adresa completă a destinatarului și a expeditorului – codul poștal, orașul, strada, numărul, blocul, scara, etajul, apartamentul sau numărul casei;
  • Numărul de telefon al destinatarului și al expeditorului. 

Fiind vorba de date esențiale trebuie să te asiguri că acestea sunt scrise corect, pentru a fi ușor de citit și înțeles. Orice greșeală sau informații incomplete determină întârzieri sau pierderea coletului.

Date suplimentare

Un aspect important ține de modalitatea de plată în cazul expedierii unui colet și de menționarea persoanei care va face tranzacția. Indiferent dacă plata se face online, prin transfer bancar, numerar la livrare sau prin alte metode, trebuie să faci această mențiune de la început.

Ca mențiune suplimentară, în anumite situații, AWB-ul trebuie să conțină și informații legate de valoarea rambursului.

Numărul de plicuri, colete sau paleți

Când ai un număr mai mare de plicuri, colete sau paleți pe care vrei să le expediezi, etichetarea și gestionarea corectă pot fi complicate. Dacă vorbim despre trimiterea mai multor colete la aceeași adresă este bine să iei legătura cu firma de curierat pentru a vedea dacă le poți grupa sau cum anume trebuie făcută mențiunea numărului de bucăți totale sau a numerotării acestora pe etichetă.

Dacă vrei să știi mai multe despre cum poți trimite un colet prin curier, am pregătit aici un ghid complet.

Greutatea 

Greutatea coletului influențează direct tariful de livrare. La Eastlines ai posibilitatea să optezi pentru servicii de curierat variate. Spre exemplu, ai la dispoziție servicii express by air pentru urgențe. Livrarea se face în 24 de ore, pentru ca tu să trimiți un plic cu documente de oriunde din Marea Britanie către orice oraș din România, serviciu de la ușă la ușă. 

Când vorbim despre servicii standard trebuie să știi că nu poți trimite mai mult de un plic în comandă și acesta trebuie să fie de tip A4 sau A3, cu o greutate maximă de 1 kg. Totuși, ai și posibilitatea de a expedia colete cu latura de până la 100 cm și greutatea de 30 kg maxim per colet, prin serviciul de curierat standard România-Anglia-România. 

O altă opțiune de expediere ce vine în întâmpinarea nevoilor tale este serviciul economic, fără pretenții și foarte convenabil ca preț, pentru cei care locuiesc în Londra și împrejurimi.Coletele ce pot fi expediate au o greutate totală mai mare de 30 de kilograme sau cu facturarea a minim 30 kg pe trimitere. Varianta este potrivită celor care nu se grăbesc să expedieze produsele, estimarea de livrare fiind de 8 – 10 zile lucrătoare.

Prețurile pentru serviciile DROP OFF iau în calcul greutatea volumetrică și vizează doar livrarea la adresa destinatarului. Coletele nu trebuie să aibă greutate mai mare de 1.000 kg individual și laturile nu pot depăși 350 cm.

Când trebuie să livrezi colete agabaritice, ai la dispoziție serviciul Cargo, care acoperă toate zonele. Aici vorbim de colete mai mari de 30 de kg, dar nu mai mult de 200 de kg individual. Cea mai mare latură a coletelor Cargo nu poate fi peste 250 cm, calculul prețului se face individual per colet în funcție de greutatea optimă.

Pentru coletele mari cu preluare din Marea Britanie și livrare în România sau retur, serviciul XXL de la ușă la ușă ia în calcul pachetele voluminoase, cu laturi între 50 și 250 cm, care depășesc greutatea standard optimă de 30 kg. Prețul este calculat per colet individual, în general în funcție de greutatea volumetrică. Cu toate acestea, greutatea optimă maximă acceptată pentru serviciul XXL este de 1.000 kg/colet.

Eastlines vine cu o ofertă avantajoasă de transport internațional de mărfuri paletizate sau în regim de grupaj, pe lângă serviciile comune de curierat. 

Mențiuni speciale

Dacă există restricții de acces, precum o intrare securizată, un cod de acces sau anumite ore în care livrarea poate fi efectuată, aceste informații ar trebui să fie specificate clar pe colet. Astfel, curierul va fi pregătit și va putea acționa conform regulilor și restricțiilor existente. În situația în care destinatarul nu este disponibil la momentul livrării, este util să furnizezi instrucțiuni de livrare alternative.

Identificarea detaliată a conținutului poate ajuta la prevenirea daunelor în timpul transportului. De asemenea, specificarea conținutului ajută companiile de curierat să respecte regulile și restricțiile de transport privind anumite tipuri de mărfuri sau substanțe. Dacă pachetul tău conține obiecte fragile sau care necesită o manipulare specială, acest lucru este bine să fie cunoscut de către curier pentru manevrare potrivită.

 

Respectarea sfaturilor prezentate în acest material și furnizarea de informații corecte și clare pe colet ar trebui să minimizeze riscul de probleme cu livrarea. În plus, poți să te consulți și cu firma de curierat sau serviciul de livrare pentru a obține informații specifice cu privire la cerințele lor.