Determinarea greutății taxabile

Există trimiteri cu colete de dimensiuni mari, nu foarte grele, dar pentru care greutatea volumetrică (sau dimensională) depășește masa acestuia (greutatea cântărită).

În astfel de situații, costul transportului se calculează luând în calcul și volumul coletului, utilizând greutatea volumetrică (dimensională). Pentru a acoperi costurile, tariful de transport se calculează în raport cu cea mai mare greutate rezultată dintre greutatea fizică și greutatea volumetrică. Coletele mari dar uşoare sunt taxate în funcţie de greutatea volumetrică, mai degrabă pentru spaţiul pe care îl ocupă decât pentru greutatea fizică și se calculează în baza regulilor TACT, prelucrate de IATA (Asociația Internațională de Transport Aerian).

Greutatea volumetrică este aplicabilă atât coletelor expediate prin transport rutier cât și celor prin transport aerian.

Pentru a calcula greutatea volumetrică a coletului, se înmulțește lungimea cu lățimea și cu înălțimea acestuia, exprimată în centimetri, și se împarte rezultatul la factorul volumetric (la unele servicii poate fi 4500, la altele 5000, 6000 sau chiar 7000). Greutatea volumetrică a unei expedieri formate din mai multe piese este dată de suma greutăților volumetrice calculate separat pentru fiecare piesă.

Formula de calcul a greutății volumetrice

 

Gv = (Lungime x Lățime x Înălțime) / Factor volumetric

 

Dimensiunile coletelor sunt în centimetri, masurarea se face între punctele cele mai îndepărtate de pe fiecare latură. Greutatea volumetrică se exprimă tot în kilograme.

Factorul volumetric (divizorul volumetric) este folosit în funcție de tipul de serviciu, conform tabelului de mai jos:

Servicii Express 4000
Servicii Standard 4500
Servicii Economy 0

Exemplu

Dacă avem 1 colet de 5 kg greutate reală și dimensiuni 50 x 40 x 30 cm, conform calculului greutății volumetrice la un serviciu standard, acesta are 50x40x30/4500, adică 13.33 kg volumetrice, greutate luată în calcul pentru facturare. La un serviciu express greutatea facturată va fi de 15 kg, fiind cea mai mare dintre greutatea cantărită (5 kg) și cea volumetrică, dată de dimensiuni (15 kg).

PROGRAM SĂRBĂTORI PASCALE 2022

În atenția clienților noștri!

Vă facem cunoscut că în preajma sărbătorilor de Paște 2022, activitatea Call Center-ului nostru se desfășoară după următorul program:

 

SÂMBĂTĂ 23 APRILIE – ÎNCHIS

DUMINICĂ 24 APRILIE- ÎNCHIS

LUNI 25 APRILIE- ÎNCHIS

 

În restul zilelor nespecificate, programul nostru se desfășoară în intervalele orare normale.

În zilele specificate ca nelucrătoare, nu putem prelua comenzi, oferi cotații de preț, informații sau detalii legate de comenzi noi sau în curs de procesare. Comenzile lansate online pentru aceste date vor fi programate în zilele lucrătoare imediat următoare.

Pentru expedieri urgente în această perioadă, cu livrare în 48 de ore (în zile lucrătoare!) în România, puteți folosi și serviciile Express by Air.