Greutatea volumetrică a unui colet: ce este și cum se calculează?

Posted by Eastlines Admin
Category:

 

Photo by Ketut Subiyanto: https://www.pexels.com/photo/crop-man-taping-carrying-box-with-scotch-4246120/

Ai încercat vreodată să închizi un geamantan, dar nu ai putut să tragi fermoarul până la capăt pentru că era prea plin? Același lucru e valabil și pentru serviciile de curierat care transportă diferite colete: spațiul lor este limitat.

Fiecare firmă de coletărie, indiferent de metoda de livrare, dezvoltă strategii de ambalare pentru a-și maximiza capacitatea. În acest scop, afacerile din industria curieratului au creat, de asemenea, o tehnică de măsurare a greutății volumetrice pentru a profita la maximum de articolele ușoare care ocupă mai mult spațiu.

Dar ce este greutatea volumetrică și cum se calculează? Află în articolul următor.

Ce reprezintă greutatea volumetrică a unui colet?

Greutatea volumetrică, cunoscută și sub numele de greutate dimensională, este o modalitate de măsurare a spațiului necesar unui colet într-un vehicul de transport, indiferent dacă este vorba de o camionetă, un avion sau un container de transport maritim.

În această instanță, greutatea volumetrică este la fel de importantă ca greutatea reală a unui colet, deoarece va influența tarifele de expediere.

Acesta este motivul pentru care cunoașterea kilogramelor unui colet este la fel de importantă ca și asigurarea faptului că greutatea volumetrică a coletului se încadrează în limitele stabilite de curierul desemnat.

Dacă nu ești familiarizat cu aceste concepte, ai putea presupune că ambele modalități de calcul ar trebui să aibă ca rezultat un număr similar, dar nu este chiar atât de simplu.

De exemplu, dacă vrei să transporți colete voluminoase care sunt ușoare sau, dimpotrivă, produse mici, dar foarte grele, nu va dura mult până când vei vedea că se adună taxe suplimentare din cauza calculelor lipsă sau incorecte privind greutatea volumetrică.

Cum se calculează greutatea volumetrică a unui colet?

Pentru a calcula greutatea volumetrică, trebuie să măsori lungimea, lățimea și înălțimea cutiei. Apoi să înmulțești rezultatele pentru a obține dimensiunea cubică a coletului tău.

Iată un exemplu scurt: Să presupunem că vrei să expediezi o cutie din România în Anglia cu dimensiunile de 40 cm x 16 cm x 16 cm. Prin înmulțirea celor trei dimensiuni, vei obține 10.240 de centimetri cubi.

În funcție de firma de coletărie aleasă, va trebui să împarți rezultatul final la un divizor de greutate volumetrică (factor volumetric). La Eastlines, acest factor depinde de serviciul de livrare ales.

De exemplu, pentru serviciul Express by Air, factorul volumetric este de 4000. Prin urmare, greutatea volumetrică va fi egală cu 25,6 kilograme. Poți afla mai multe detalii despre calculul greutății volumetrice pe site-ul eastlines.ro.

Greutatea volumetrică a unei cutii

Pentru expedierile livrate cu serviciile standard și economic, poți utiliza formula de mai sus, aplicând factorul volumetric corespunzător firmei de coletărie alese. La Eastlines, acest factor pentru livrarea standard este de 4500.

Greutatea volumetrică pentru transportul rutier

Pentru expedierile terestre, cu un autovehicul, va trebui, de asemenea, să înmulțești volumul coletului cu factorul volumetric.

Greutatea volumetrică pentru transportul aerian

Pentru transportul aerian de la Eastlines, factorul volumetric este diferit de cel al transportului terestru, deoarece aceste expediții sunt mai rapide și, implicit, au un cost mai mare.

Greutatea volumetrică pentru transportul maritim

Transportul maritim este mai lent decât transportul aerian sau rutier, dar în unele situații poate fi o opțiune bună pentru expedierea anumitor produse sau pentru livrarea internațională dacă ai o afacere.

Factorul volumetric pentru transporturile maritime este de aproximativ o tonă (1.000 de kilograme) pe metru cub. Desigur, atunci când vine vorba de expedierile maritime, dimensiunile coletelor sunt de obicei mai mari, un palet fiind spațiul minim de utilizat.

Diferența dintre greutatea volumetrică și greutatea reală

În termeni simplu, greutatea volumetrică reprezintă spațiul pe care îl ocupă un colet, în timp ce greutatea unui pachet se referă la masa (în grame sau kilograme) acestuia.

Este important de reținut că firmele internaționale de coletărie percep tarifele pe baza greutății volumetrice, deoarece le permite să producă servicii mai bune atât pentru clienți, cât și pentru afaceri, maximizând în același timp resursele limitate, cum ar fi gazul.

Prin urmare, greutatea volumetrică asigură faptul că expeditorii plătesc o sumă corectă pentru livrarea produselor mari, dar foarte ușoare, care ocupă mai mult spațiu în capacitatea limitată a unei metode de transport.

Cum poți să reduci greutatea volumetrică a unui colet?

Există anumite practici care pot fi implementate pentru a reduce greutatea volumetrică a coletelor. De exemplu, poți elimina aerul din anumite articole, utilizând o mașină de vidat.

Acest lucru te poate ajuta cu produsele voluminoase care ocupă mai mult spațiu, cum ar fi pernele și saltele pe care vrei să le trimiți în străinătate.

Totodată, utilizarea tipului potrivit de ambalaj pentru produsele tale vor reduce greutatea volumetrică și, implicit, costurile de expediere. De exemplu, când alegi să expediezi îmbrăcăminte într-o cutie (în loc de o pungă sau un plic special), vei plăti și pentru aerul care rămâne în cutie.

Același principiu se aplică și transportului de mobilier și alte produse care pot fi trimise preasamblate. Dacă alegi tipul de cutie sau ambalaj potrivit, vei putea livra aceste articole pentru mai puțini bani.

În concluzie, poți optimiza ambalajul pentru a reduce costurile de transport, prin calcularea greutății volumetrice a coletelor și analizând greutatea medie a ambalajului facturat.

Ai nevoie de un specialist pentru a alege metoda de livrare potrivită și pentru a optimiza greutatea volumetrică a coletului tău? Discută acum cu un consultant Eastlines pentru a primi cea mai bună soluție adaptată nevoilor tale.